«این سینما مجهز به سیستم صدای دالبی ست» آشناست، نه؟ روز گذشته مبتکر سیستم دالبی و بسیاری فناوری های صوتی دیگر در سن ۸۰ سالگی درگذشت.
در پورتلندِ اورگان متولد شد ولی در سانفرانسیسکو بزرگ شد. دوران جنگ جهانی دوم به صورت پاره وقت برای شرکت Ampex کار می کرد. درواقع داشت با اولین ضبط و پخش کاست تجربه می اندوخت.
در دانشگاه ایالتی سن خوزه و بعد استنفورد تحصیلات عالی را ادامه داد ولی به خاطر شرکت در جنگ از اتمام آن باز ماند. او بود که روی نخستین نمونه های ضبط و پخش ویدیو کار کرد و نقشی کلیدی در به ثمر رساندن ویدیو تیپِ کوادراپلکس بازی نمود.
بعد تصمیم گرفت دوباره به دانشگاه بر گردد و لیسانس مهندسی الکترونیک را از استنفورد در سال ۱۹۵۷ گرفت. چند سال پس از آن به انگلستان رفت و آزمایشگاه های دالبی را در آنجا تاسیس کرد.
صدای دالبی را بی شک شنیده اید. اشتباه نکنید صدای آقای دالبی نه، سیستم صدای دالبی! بله هم او بود که با کار روی فناوری های کاهش و حذف اغتشاش باعث شد صداها را واضح تر از قبل بشنویم. ری دالبی از میان مان رفت ولی کوله باری از ابداعات و اختراعات وی همچنان با ما است.
بنا بر اعلام شرکت دالبی، آقای دالبی چند سالی بوده که از بیماری آلزایمر رنج می برده و از تیر ماه بیماری لوسِمی حاد (سرطان خون) او را زمین گیر کرده بود.
نوآوری های او و فناوری هایی که ایجاد کرد باعث شد انقلابی در تجربه شنیداری مردم به وجود آید. دالبی به جز پیشتازی در زمینه کاهش نویز، صدای فراگیر یا Surround را هم اختراع کرد. او به تنهایی صاحب بیش ار ۵۰ پتنت در ایالات متحده بود.
کلوین یمن، مدیر عامل و رییس آزمایشگاه های دالبی می گوید: «امروز ما یک دوست، معلم و الهام بخش را از دست دادیم» « او شرکتی را بنا نهاد تا با نوآوری و باور به اینکه اگر روی مردم حساب کنی و ابزار موفقیت را در اختیارشان گذاری کارهای بزرگی می کنند؛ ارزش آفرینی کند. آرمان ری ادامه خواهد یافت تا منبع الهام و انگیزه برای همه ما باشد»
او در آزمایشگاه های دالبی محیطی به وجود آورد که مهندسان برای پیشبرد دانش صدا و خلق ایده های نو در این زمینه کار کنند. امروزه هزاران فیلم و دستگاه از فناوری دالبی برای بهبود صدا بهره می برند. هنرمندان موسیقی و فیلم سازان هم برای حیات بخشیدن به آثار خود ابداعات دالبی را استفاده می کنند.
دالبی در طول حیاتش جوایز و مدال های زیادی را از آن خود کرده: مدال ملی فناوری از رییس جمهور وقت آمریکا بیل کلینتون، عنوان افسر بریتانیا از سوی ملکه این کشور، چندین اسکار، اِمی و جوایز جشنواره های مختلف فیلم و ده ها جایزه دیگر.
ری دالبی وضع مالی خوبی داشت و مجله فوبز نامش را در زمره ۴۰۰ ثروتمند دنیا قرار داده بود اما او نه مرد پول بود نه مراسمات و جشنواره ها؛ دالبی مرد کار بود. خودش می گفت: «من هیچ وقت دنبال طلا و اسکار و این چیزها نبودم. من فقط کارها را در حرفه ام به شکل درست انجام می دادم. این چیزها خودشان در پی اش آمدند»